Anna aikaa päivähoitoon sopeutumiselle

Näinä viikkoina mieleeni piirtyvät edelleen ne hetket, kun kultapalat palasivat kesälomalta hoitopaikkaani halaten, ja kertoivat silmät loistaen, mitä kaikkea he olivat lomalla tehneet. Ne hetket ovat jääneet sydämeeni.

Muistan myös näiden samojen kultapalojen hoidon alkutaipaleet. Päivähoidon alku onkin suuri muutos lapsen elämässä, ja vanhemmille herkkä hetki. On hyvä ymmärtää, että samalla myös arjen rakenteet ja rytmit muuttuvat. Muutos koskettaa koko perhettä. Sopeutumiselle kannattaa siis antaa aikaa. Ja oikeastaan on parempi, kun ei lataa hoidon aloitukseen liikaa odotuksia. Jokainen lapsi kokee tilanteet yksilöllisesti. Päivähoito voi tuoda kultapalassa esiin uusia puolia.

Psykologi Maaret Kallio on kiteyttänyt hyvin, että alut ovat elämässämme erityisen herkkiä, hauraita ja tärkeitä. Tässäkin aloituksen hetkessä, on  tärkeää muistaa, että aloittaessa ei voikaan, eikä pidä olla valmis. Ja ennen kaikkea se, että päivähoidon aloittamiseen kuuluvat kaikenlaiset tunteet.

Väestöliiton vanhemmuuden asiantuntijan Rozjin Rokhzadin mukaan vanhemman tunnekirjo voi olla laaja kuten haikeutta, surua, epävarmuutta ja huolta. Myös syyllisyyttä voi kokea. Lapsi voi kokea hämmennystä, jännitystä, turvattomuutta ja eroahdistusta. Meidän ketjun hoitopaikoissa ymmärretään se, ettei ole oikeaa tai väärää tapaa tuntea.

Olen poiminut tähän seuraavaksi muutaman tärkeän kohdan, jotta hoitoon jäävällä lapsella on turvallinen olo, ja saamme yhdessä arjen toimimaan johdonmukaisesti.

💛 Ennen hoidon aloitusta

Meillä Kultapalat-ketjun hoitopaikoissa on tapana luoda pehmeä siirtymä perhepäivähoitoon. Kun tämä tehdään huolella, se kannattelee niin lapsen kuin aikuisenkin tarpeita tunteikkaassa elämäntilanteessa. Kerro lapselle etukäteen myös, millainen päivähoitopaikka on: siellä on muita lapsia sekä hoitaja, joka huolehtii hänestä hoitopäivän ajan.

💛 Hoitopaikkaan saapuminen

Tutustumispäivien jälkeen on hyvä toimia johdonmukaisesti ja ennakoiden. Lapsen kannalta tämä hetki on hyvä pysyä lyhyenä. On hyvä muistaa, että toistojen jälkeen lapselle tulee turvallinen olo. Hänelle tulee olo, että minä tiedän, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Kerro matkalla hoitopaikalle mihin olette menossa, käy läpi hoitopaikan ympäristöä. Kun kohtaatte perhepäivähoitajan, anna oma kultapalasi hoitajan syliin, moiskauta muiskut, ja toivota hyvää hoitopäivää. Viesti lapselle puheella ja kehonkielellä, että kaikki on hyvin, ja päivähoitoon jääminen on turvallista.

Jos erokiukku tulee lapselle, vakuuta että kaikki on hyvin. Älä lähde salaa lapselta. Kun sinua alkaa itkettämään,  itke vasta, kun olet päässyt hoitopaikasta sivummalle.

💛 Hoitopäivän aikana

Meidän ketjun hoitopaikoissa on tapana, että perhepäivähoitaja ilmoittaa ensimmäisten hoitopäivien aikana vanhemmalle kuinka päivä sujuu esim. kuvina ja viesteillä. On hyvä muistaa, että ikävä muuttaa muotoa, kun hoitopäiviä tulee lisää.

💛 Hakutilanne

Kun tulet hakemaan kultapalaa hoidosta, saat vihdoin halata häntä.
Tässä hetkessä perhepäivähoitaja kertoo myös päivän kulun.

💛 Kotona

Kun pääsette hoitopäivän jälkeen kotiin, on hyvä käydä hoitopäivää läpi lapsen iästä riippumatta. Hoitopäivä on pienelle ihmiselle pitkä, joten rauhoittakaa illat, antakaa aikaa sylittelylle, ja nauttikaa laatu-ajasta. Myös nukkumaan mentäessä on hyvä käydä läpi mennyt ja tuleva päivä.

💛 Luota hoitajaan ja pohdi asioita ääneen 

Me Kultapalat-perhepäivähoitajat olemme vanhempien tukena. Pidetään yllä hyvää vuorovaikutusta ja luotetaan toisiimme – tämä on tärkeää jokaiselle kultapalalle.

Hymyin
Jenny
Kultapalat Oy perustaja

Jatka lukemista

Muita asiaan liittyviä kirjoituksia