Pienryhmä on taaperon lottovoitto

Tiesitkö, että hoitopaikan olosuhteet ovat sitä tärkeämmät mitä pienempi lapsi on kyseessä?

Hoitopäivän pituus, olosuhteet ja hoitopaikan lapsimäärä vaikuttavat pienen lapsen kehitykseen. Ryhmän koolla on erityisen suuri merkitys pienille lapsille, taaperoille. Taaperoilla tarkoitan alle kolmevuotiasta kultapalaa. Helsingin yliopiston psykologian professori emerita Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan muun muassa taaperoiden aivot eivät ole riittävän kehittyneet monen hengen päiväkotiryhmiin.

Meillä Kulpalat-ketjussa hoitopäivät tuotetaan uudella tavalla lapsen tarpeet huomioiden. Se on hyväksi taaperon kehitykselle, sillä meillä kiinnitetään erityistä huomiota heidän kasvuympäristöön. Keltikangas-Järvinen on todennut, että se on äärimmäisen tärkeää, sillä se vaikuttaa myös lasten kielelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen sekä tunteiden hallintaan.

Hän arvioi Ylen haastattelussa myös, että huonot olosuhteet päiväkodissa, kuten jatkuva melu ja liian laaja sosiaalinen verkosto, voivat nostaa lapsen stressitasoa. Tällä on yhteys stressin säätelyyn aikuisena, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa terveysongelmiin.

Alle 3-vuotiaille kultapaloille parasta on siis pieni ryhmä, jossa on 3-4 lasta. Pienessä ryhmässä hän hallitsee sosiaaliset taidot, ja
pääsee kehittämään sosiaalisia taitoja rauhallisessa ympäristössä.

Perhepäivähoidossa kaikki ihanat kultapalat pääsevät pieneen porukkaan. Hoitopäivän aikana meillä Kultapalat-ketjun ryhmissä on enintään neljä lastan samaan aikaan. Kun ajatellaan lasten ryhmän kokoa, nyrkkisääntö on lapsen ikä + 2 lasta.

Taapero tarvitsee paljon aikuisen apua, ja pienessä ryhmässä tämä on mahdollista koko hoitopäivän ajan. Myös turvallinen ja tuttu hoitaja on tärkeä. Usein unohtuu se, että pieni lapsi kykenee luomaan vain 3-4 turvallista suhdetta aikuisiin. Kun siitä lukemasta ottaa vanhemmat ja isovanhemmat pois, jää tilaa yhdelle tärkeälle hoitajalla. Hoitajan tehtävä on kehittää ja ohjata pientä lasta.

Tärkein asia taaperon kehitykselle on luottavaisen vuorovaikutuksen syntyminen niin, että maailma on hyvä ja arvokas, ja voin luottaa ihmisiin. Vahva pohja antaa hyvän ponnahduslaudan uuden asioiden oppimiseen.

Suunnataan siis katse yhdessä pieniin lapsiin ja olosuhteisiin. Onnistunut varhaiskasvatus on lahja lapsuudelle!

Hymyin
Jenny Salo
Kultapalat perustaja

Jatka lukemista

Muita asiaan liittyviä kirjoituksia