Ihan pian on vuoden 2024 ensimmäinen kuukausi taputeltu. Mä niin toivon, että kulunut kuukausi olisi tarjonnut meille jokaiselle hyviä nauruja, ja hauskoja hetkiä lasten kanssa. Meillä vieraili kuopuksen kanssa ruokapöydässä piereskelevä ketsuppipullo muutama päivä sitten. Perhepäivähoidossa kolmevuotias kultapala tokaisi: Ei hierrä, ei kierrä on helppo pierrä
(tässä muuten oiva ja hauska R-harjoitus kultapaloille). Me niin nauroimme, koko porukka, vatsat kippurassa.

Ja hyvä, että nauroimme sillä pienten lasten huumorista väitöskirjan kirjoittaneen Tuula Steniuksen mukaan meidän aikuisten pitäisi ymmärtää, että huumori on tärkeää lapsen kehityksen kannalta, ja se on lapsille tapa ilmaista itseään. Sitä voi käyttää oppimisessa, se vaikuttaa luovuuteen ja ongelmanratkaisutaitoon, itsetuntemukseen ja -luottamukseen. Tämä on meille aikuisille tärkeä tieto.

Stenius tutki kasvatustieteen väitöskirjassaan 1–6-vuotiaiden lasten huumoria, sen rakentumista päiväkodeissa sekä sitä, miten aikuiset siihen reagoivat. Tutkimustulosten mukaan lapset käyttävät huumoria huvittaakseen itseään ja muita, mutta se on myös tapa testata rajoja sekä hallita ihmissuhteita.

Stenius kuvailee Aamulehden artikkelissa, että alle kouluikäisten huumori ei ole vitsejä. Se on hassuja liikkeitä, ilmeitä, liioittelua, sanojen vääntelyä. Yllätyksiä. Tilannekomiikkaa, hyperhauskuutta ja karnevalismia.

Ja pierujuttuja, ja lisää pierujuttuja, mutta Steniuksen mukaan niille ei tarvitse aina nauraa, jos ei huvita. Tärkeintä on vain muistaa, että taustalla on hyväntahtoisuus. Lapsi yrittää naurattaa ja saada hyvälle tuulelle.

Niin mielenkiintoista. Tässä oli vain ripaus aiheesta. Käykää ihmeessä siis lukemassa vielä alla olevat artikkelit.

Hauskaa helmikuuta!

Hymyin

Jenny

Ketjujohtaja

 

Tuula Steniuksen väitöskirja

https://helda.helsinki.fi/items/30beb6c9-107d-40ef-b8da-c9fbe3ea0166

 

Lähde:

https://yle.fi/a/74-20063260

https://www.aamulehti.fi/hyvaelama/art-2000010020502.html

 

Jatka lukemista

Muita asiaan liittyviä kirjoituksia